Bourgondisch tafelen op de televisie!

Voor de televisie opnames voor de serie Bed & Breakfast van Omroep Max was de hele club bij Buitenboel, het bedrijf van mijn moeder en haar man Bart. Gezellig, een beetje spannend maar hartstikke leuk. ’s Avonds moest er natuurlijk gegeten worden en omdat mijn moeder en Bart, die normaal zelf de Bourgondische tafel voor hun gasten verzorgen, gezellig mee moesten eten ging ik aan de slag met het Bourgondische Buitenboel menu.

De uitzending van Bed & Breakfast zal vanavond te zien zijn op NPO 1 om 21:30 uur.
En wie weet, is er een glimpje op te vangen van dat fantastische Bourgondische menu!

Een Bourgondische tafel bij Buitenboel omvat diverse lekkere gerechten. Heerlijk sappige kippen met paddestoelen, kruidige shoarma, druiven, knoflooksaus, chilisaus een frisse salade en knapperige hompen brood.  Voor dit blog wil ik jullie graag laten zien hoe zo’n lekkere ovenkip in zijn werk gaat.


Bourgondische Kip1Bourgondische Kip2 Bourgondische Kip3Bourgondische Kip6


Wat heb je nodig:
1 lekkere kip (niet zo’n magere)
Ontbijtspek in plakjes
Gembersiroop
Chilisaus
Kipkruiden of eventueel zelf samengesteld uit: paprikapoeder, peper, zout, majoraan, knoflook en gemberpoeder.
1 Ui
Champignons of diverse soorten paddestoelen

* Hoe meer zielen hoe meer kippen natuurlijk, let dan ook op de baktijd, die wordt dan langer!

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Wrijf je kip van binnen en van buiten in met de kruiden en stop een in vieren gesneden ui in zijn binnenste.
Overgieten met een scheutje gembersiroop en chilisaus.
Plakjes spek erover verdelen (dit voorkomt dat je kip verbrandt op de uitstekende delen en zorgt er voor dat hij lekker mals en sappig blijft).

Leg de kip op een rooster en bak hem bruin in drie kwartier tot een uur. Altijd even checken op gaarheid, niemand wil rauwe kip.

Als je een krokant vel wilt trek je de kip een kwartier voor het einde van de baktijd zijn spekpakje weer uit.
Vervolgens geef je de gekruide paddestoelen een lekker kleurtje in een pannetje met boter. Voor het kruiden van je paddestoelen volg je je eigen smaak. Ik gebruik zout, peterselie, peper, gember, majoraan, kardemom, komijn, chili. (van alles een klein beetje!)

Serveer je kip met de paddestoelen er omheen en smullen maar!


Bourgondisch Tafelen4


Een Bourgondische tafel maken is overigens helemaal niet zo moeilijk!
Gebruik een zo rustiek mogelijk servies, aardewerk, houten planken  kan ook. Leef je uit met geruite theedoeken (in plaats van servetten!) bestek zet je alleen voor de liefhebber in mandjes. Want zo’n kip, die kluif je natuurlijk zo uit het vuistje. En in plaats van glazen zet je grote mokken of kroezen neer.


Bourgondisch tafelen1 Bourgondisch tafelen2 Bourgondisch tafelen3

Advertenties

4 gedachten over “Bourgondisch tafelen op de televisie!

  1. Hartstikke leuk en ik ga het zeker proberen. Bedankt, Heb ook nog naar Bed & Breakfast gekeken en gezien hoe gezellig het bij jullie thuis is. Olga had mij dat al verteld, maar nu heb ik het zelf gezien.

    Weet natuurlijk wel waar jullie zitten, want we rijden er ieder jaar wel een paar keer per week langs.

    Groetjes

    Yvonne Groen – van der Meer

    Liked by 1 persoon

  2. Beste Melanie,

    Ik vond het een gezellige uitzending gisteren. Ik heb genoten van de B&B van jouw ouders. Mooi gelegen in het Brabantse land. En dan die Finse huisjes. Ik heb ook genoten van het recept. Leuk ga zo door met Bourgondische koken.

    Fijn weekend
    Gereon

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s