Italiaanse Stoofkip

Voor de foodblogswap van februari liet ik me inspireren door een recept van Cuisine van Sabine. Er is heel veel lekkers te vinden op de blog van Sabine maar haar gestoofde Italiaanse kip trok meteen mijn aandacht. De keuze was snel gemaakt, ik wilde aan de slag met een variatie op deze uitnodigende kippenbouten.


Italiaanse StoofkipFoodblogSwapItaliaanse Stoofkip1 Italiaanse Stoofkip2 Italiaanse Stoofkip4 Italiaanse Stoofkip5


Benodigdheden (2 personen)
2 kippenbouten
200 ml. rode wijn
4 tenen knoflook
1 grote ui
2 stengels bleekselderij
1/2 blikje ansjovis
Pittige groene olijven
Bloem
Tomatenblokjes
Tomatenpassata
Verse salie
Verse rozemarijn
Citroen
Spaghetti
Bouillonpoeder

De kip is het lekkerst als je hem een dag eerder al marineert.
Leg de twee kippenbouten in een ovenschaal en voeg daaraan 2 gekneusde knoflooktenen, de rode wijn, een halve gesnipperde ui, 2 takjes rozemarijn (alleen de kleine blaadjes) en een paar blaadjes salie toe.
Schep een paar keer om en zet afgedekt in de koelkast. Na een aantal uren de kippenbouten even omdraaien.

Een dag (of eventueel een aantal uren) later:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem de kippenbouten uit de marinade en haal ze door de bloem (de marinade wel bewaren).
Verhit in een (gietijzeren) pan een scheutje olijfolie en een klontje boter.
Bak de kippenbouten aan beide kanten mooi bruin en knapperig en leg dan opzij.
Zet het vuur wat lager en fruit een halve gesnipperde ui, 2 tenen geperste knoflook, 1 rood pepertje in ringen, de klein gesneden bleekselderij en de fijngesneden ansjovis.
Snijd ondertussen twee schijfjes van ongeveer een halve cm. dik van de citroen af. Deze schijfjes snijd je vervolgens met schil en al in kleine blokjes.
Fruit de citroen (zowel schil als vruchtvlees) nog even mee.
Voeg dan de wijnmarinade, de tomatenblokjes, een half pakje tomatenpassata, een schepje (kippen)bouillonpoeder en versgemalen peper toe.
Laat de saus op middelhoog vuur een aantal minuten inkoken en voeg tenslotte de olijven toe.

Doe de saus, nog een paar blaadjes salie en een takje rozemarijn in een ovenschaal en leg dan je kippenbouten in de saus met het vel naar boven. Als het goed is staan je kippenbouten niet helemaal onder en dat is precies goed. Als ze een beetje boven de saus uitsteken wordt het vel lekker knapperig in de oven.

Schuif de ovenschaal in de oven en laat in ongeveer een uur gaar worden.

Zet na ongeveer 45 minuten een pan water op het vuur en breng aan de kook.
Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten gaar en giet dan af.
Schep de kippenbouten uit de saus en leg vast op een bord.
Verhit een (hapjes)pan op hoog vuur, voeg daaraan de saus en de spaghetti toe. Is je saus te dik geworden in de oven dan kun je hem eventueel nog iets aanlengen met wat water of tomatenpassata, laat een minuut of 2 even met elkaar doorwarmen en schep de pasta dan bij de kippenbouten op het bord.

Maak af met wat verse parmezaan!

Deze Italiaanse stoofkip met spaghetti is echt heel erg lekker en gaat nog vaak bij ons op tafel verschijnen.

Eetsmakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s